După o perioadă de reflecție de aproape doi ani, în prima jumătate a anului 2007 s-a reușit lansarea unui nou pachet de reforme. Acest pachet de reforme se desparte formal de ideea unei Constituții europene, prin care toate tratatele existente urmau a fi abrogate și înlocuite cu un singur document, intitulat „Tratatul de instituire a unei Constituții a UE”. În schimb, a fost elaborat un tratat de reformă care, ca și tratatele anterioare de la Maastricht, Amsterdam și Nisa, a introdus modificări fundamentale ale tratatelor existente ale UE, vizând creșterea capacității de acțiune a UE în interiorul și în afara Uniunii, consolidarea legitimității democratice a UE și creșterea eficacității acțiunilor acesteia în ansamblu.
Efectul direct al directivelor asupra relațiilor dintre cetățeni („efectul direct orizontal”) nu a fost acceptat de Curtea de Justiție. Caracterul punitiv al principiului a determinat Curtea de Justiție să concluzioneze că acesta nu este aplicabil relațiilor dintre persoanele private, întrucât acestea nu pot fi răspunzătoare pentru lipsa de acțiune a statului membru. Cetățeanul trebuie să se bazeze pe certitudinea juridică și pe protecția așteptărilor legitime. Cetățeanul trebuie să se bazeze pe faptul că efectul unei directive va fi atins prin măsuri naționale de punere în aplicare. Cu toate acestea, Curtea de Justiție a formulat un principiu de drept primar conform căruia conținutul unei directive, în măsura în care constituie o concretizare a interdicției generale de discriminare, este aplicabil și cu privire la rapoartele de drept privat.
TotuИ™i, rolul sДѓu de organ de administrare a justiИ›iei este mult mai important. ГЋn acest context, Curtea Г®ndeplineИ™te funcИ›ii care Г®n statele membre ar fi atribuite diferitelor tipuri de instanИ›e, Г®n funcИ›ie de sistemele naИ›ionale ale acestora. Curtea se pronunИ›Дѓ Г®n calitate de curte constituИ›ionalДѓ Г®n cazul unor litigii Г®ntre instituИ›iile Uniunii sau atunci cГўnd se solicitДѓ examinarea legalitДѓИ›ii unor instrumente legislative; Г®n calitate de curte administrativДѓ atunci cГўnd verificДѓ acte administrative ale Comisiei sau ale autoritДѓИ›ilor naИ›ionale de aplicare a legislaИ›iei Uniunii; Г®n calitate de tribunal al muncii sau tribunal social Г®n cauze care vizeazДѓ libera circulaИ›ie И™i securitatea socialДѓ a lucrДѓtorilor, precum И™i egalitatea de И™anse Г®ntre bДѓrbaИ›i И™i femei; Г®n calitate de curte fiscalДѓ Г®n cauze care vizeazДѓ valabilitatea И™i interpretarea dispoziИ›iilor directivelor referitoare la legislaИ›ia privind impozitarea И™i taxele vamale, precum И™i Г®n calitate de instanИ›Дѓ civilДѓ atunci cГўnd judecДѓ cereri Г®n despДѓgubire sau interpreteazДѓ dispoziИ›ii privind recunoaИ™terea И™i executarea hotДѓrГўrilor judecДѓtoreИ™ti Г®n materie civilДѓ И™i comercialДѓ.
Herman Van Rompuy, preИ™edintele Consiliului European Г®ntre 2009 И™i 2014, JosГ© Manuel Barroso, preИ™edintele Comisiei Europene Г®ntre 2004 И™i 2014, И™i Martin Schulz, preИ™edintele Parlamentului European Г®ntre 2012 И™i 2017, au primit premiul la Oslo, la 10 decembrie 2012. Unitatea nu poate exista fДѓrДѓ a fi asiguratДѓ egalitatea. Niciun cetДѓИ›ean al Uniunii nu trebuie sДѓ fie dezavantajat sau discriminat pe criterii de naИ›ionalitate. Tratamentul discriminatoriu pe criterii de sex, rasДѓ, origine etnicДѓ, religie sau convingeri, handicap, vГўrstДѓ sau orientare sexualДѓ trebuie combДѓtut. Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene nu se limiteazДѓ doar la aceasta: este interzisДѓ discriminarea de orice fel, bazatДѓ pe criterii precum culoarea, trДѓsДѓturile genetice, limba, opiniile politice sau de orice altДѓ naturДѓ, apartenenИ›a la o minoritate naИ›ionalДѓ, averea sau naИ™terea.
Curtea de JustiИ›ie a definit efectul direct dupДѓ cum urmeazДѓ: dispoziИ›iile directivei trebuie sДѓ stabileascДѓ drepturile Г®ntreprinderilor/cetДѓИ›enilor UE cu suficientДѓ claritate И™i exactitate; exercitarea drepturilor nu poate fi condiИ›ionatДѓ sau legatДѓ de Г®ndeplinirea unor sarcini; autoritДѓИ›ile legislative naИ›ionale nu trebuie sДѓ dispunДѓ de nicio marjДѓ de apreciere Г®n ceea ce priveИ™te fondul normelor care trebuie adoptate; termenul de punere Г®n aplicare a directivei trebuie sДѓ fi expirat.
Deoarece UE nu este un stat individual, aceste sarcini pot fi îndeplinite doar treptat. În mod tradițional, politica externă și, în special, cea de securitate sunt domenii în legătură cu care statele membre sunt deosebit de decise să își păstreze propria suveranitate. Interesele comune din acest domeniu sunt dificil de definit și din cauza faptului că doar Franța și Regatul Unit dețin arme nucleare. Faptul că anumite state membre ale UE nu fac parte din NATO constituie o altă problemă. Din acest motiv, la ora actuală, majoritatea deciziilor din domeniul „politicii externe și de securitate comune” sunt luate pe baza cooperării între state.
Cu toate acestea, membrii desemnați ai Comisiei trebuie să se prezinte mai întâi în fața parlamentarilor, în cadrul unei proceduri de formulare a întrebărilor (numită „Hearing”), având ca obiect în mod curent teme de specialitate cu privire la domeniul de competență atribuit, precum și abordările personale de bază cu privire la aspectele vizând viitorul UE. Ulterior exprimării acordului de către Parlamentul European, pentru care este suficientă o majoritate simplă, președintele și ceilalți membri ai Comisiei sunt numiți cu majoritate calificată de către Consiliul European. Comisia își începe activitatea odată cu numirea membrilor săi. Sediul Comisiei Europene este la Bruxelles.
[[[TELEVIZIUNE IN DIRECT*]***]] Senegal vs Olanda - Znapd
FlixBus: Curse de autocar în toată Europa
Curtea de JustiИ›ie a refuzat sДѓ tolereze astfel de dezavantaje И™i Г®ntr-o serie lungДѓ de cazuri a stabilit cДѓ, Г®n astfel de circumstanИ›e, cetДѓИ›enii Uniunii pot susИ›ine cДѓ directiva sau recomandarea are efect direct Г®n acИ›iunile Г®naintate Г®n instanИ›ele naИ›ionale pentru asigurarea drepturilor conferite de aceasta.
Hotărârile Curții de Justiție privind efectul direct se bazează pe opinia generală potrivit căreia statul membru acționează în mod contradictoriu și ilegal dacă aplică vechea sa legislație fără a o adapta la indicațiile directivei. Acesta este un abuz la adresa drepturilor comis de către statul membru, iar recunoașterea efectului direct al directivei reprezintă o încercare de a combate acest abuz prin asigurarea faptului că statul membru nu obține niciun beneficiu din încălcarea dreptului Uniunii. Astfel, efectul direct are caracterul unei sancțiuni pentru statul membru care a încălcat dreptul Uniunii. În acest context, este important faptul că principiul a fost aplicat de către Curtea de Justiție doar în cauzele care au opus cetățeni și state membre și doar în situații în care efectul direct al directivei era în favoarea cetățeanului, iar nu în detrimentul acestuia – cu alte cuvinte, atunci când poziția cetățeanului în conformitate cu legislația modificată în temeiul directivei era mai favorabilă decât cea în conformitate cu legislația anterioară (acest efect este numit „efect direct vertical”).
Izvoare de drept nescris Izvoarele de drept al Uniunii prezentate mai sus au Г®n comun faptul cДѓ toate produc drept scris. TotuИ™i, asemenea tuturor sistemelor juridice, ordinea juridicДѓ a UE nu se poate limita la norme scrise, deoarece vor exista Г®ntotdeauna lacune care trebuie sДѓ fie depДѓИ™ite prin dreptul nescris. Principii generale de drept Izvoarele nescrise ale dreptului Uniunii sunt, Г®n primul rГўnd, principiile generale de drept. Acestea sunt reguli care reflectДѓ conceptele fundamentale de drept И™i de justiИ›ie, care trebuie sДѓ fie respectate de orice sistem juridic. Dreptul scris al Uniunii vizeazДѓ, Г®n cea mai mare parte, doar chestiuni economice И™i sociale, И™i poate stipula doar Г®n micДѓ mДѓsurДѓ reguli de acest gen, astfel Г®ncГўt principiile generale de drept reprezintДѓ una dintre principalele surse ale dreptului Uniunii.
CM 2022: Anglia și Olanda au obținut victorii. SUA au
ГЋncДѓ din 1963, Turcia И™i CEE au Г®ncheiat un acord de asociere Г®n care se face referire la o eventualДѓ aderare. ГЋn 1995 a fost creatДѓ o uniune vamalДѓ, iar Г®n decembrie 1999, la Helsinki, Consiliul European i-a acordat oficial Turciei statutul de И›arДѓ candidatДѓ la aderare. AceastДѓ decizie a constituit expresia convingerii cДѓ aceastДѓ И›arДѓ Г®ndeplineИ™te condiИ›iile principale ale unui sistem democratic, deИ™i mai sunt Г®ncДѓ necesare progrese importante Г®n ceea ce priveИ™te respectarea drepturilor omului И™i protecИ›ia minoritДѓИ›ilor. ГЋn decembrie 2004, la recomandarea Comisiei, Consiliul European a dat, Г®n sfГўrИ™it, undДѓ verde deschiderii negocierilor de aderare cu Turcia. Acestea au Г®nceput Г®n octombrie 2005.
Rezultatul acestor eforturi este reflectat de cele trei tratate fondatoare ale CECO, C(E)E și Euratom. Prin intermediul acestor documente, precum și prin tratatele actuale de instituire a Uniunii, sunt stipulate individual acele domenii în care au fost transferate UE drepturile lor suverane. În acest context, nu este acordată UE și instituțiilor sale o competență generală de adoptare a măsurilor necesare pentru punerea în aplicare a obiectivelor prevăzute ale tratatelor, natura și volumul competențelor de acțiune rezultând din dispozițiile concrete ale tratatelor (principiul mandatării limitate). În acest mod, renunțarea la competențele proprii este clară și verificabilă pentru statele membre. Cooperarea consolidată Prin intermediul instrumentului cooperării consolidate, este creată baza pentru punerea în aplicare a ideii de „integrare cu viteze diferite”.
După decenii de eforturi, a fost introdusă în cele din urmă o procedură electorală uniformă, prin Actul privind alegerea reprezentanților în Parlamentul European prin sufragiu universal direct în anul 1976, fiind supus în anul 2002, prin așa-numitul „Act privind alegerile directe”, unei reforme fundamentale. În conformitate cu acest act, fiecare stat membru își stabilește propria procedură electorală, însă trebuie să aplice aceleași principii democratice fundamentale: sufragiul universal direct; reprezentarea proporțională; sufragiul liber și secret; vârsta minimă (pentru dreptul de vot, 18 ani în toate statele membre, cu excepția Austriei, unde vârsta de vot este redusă la 16 ani); mandatul de cinci ani care poate fi reînnoit; incompatibilitatea (deputații PE nu pot deține două funcții în același timp, de exemplu, funcțiile de judecător, procuror, ministru; aceștia se supun și legilor din țara de origine, ceea ce poate limita capacitatea de a deține mai mult de o funcție); data alegerilor; egalitatea dintre bărbați și femei.
urmăriți în direct meciul de la Cupa Mondială 2022 la TV gratuit
China de la strălucirea ascunsă la expansiunea globală
Marea enciclopedie a elevului - Pagina 334 - Rezultate Google Books
Promovarea ocupДѓrii forИ›ei de muncДѓ este consideratДѓ oportunitate de interes comun. Acest demers implicДѓ din partea statelor membre o coordonare a activitДѓИ›ii lor naИ›ionale Г®n Consiliul UE. UE va contribui la atingerea unui nivel ridicat al ocupДѓrii forИ›ei de muncДѓ prin Г®ncurajarea cooperДѓrii Г®ntre statele membre И™i, dacДѓ este necesar, prin sprijinirea iniИ›iativelor acestora, respectГўndu-le totodatДѓ competenИ›ele. Sarcini politice ГЋn ceea ce priveИ™te domeniul politic Г®n sens strict, sarcinile UE vizeazДѓ cetДѓИ›enia Uniunii, politica privind cooperarea judiciarДѓ Г®n materie penalДѓ И™i politica externДѓ И™i de securitate comunДѓ.
Deloc Г®ntГўmplДѓtor, prima organizaИ›ie europeanДѓ din perioada postbelicДѓ, OCEE (Organisation for European Economic Cooperation = OrganizaИ›ia pentru Cooperare EconomicДѓ EuropeanДѓ), a fost creatДѓ Г®n 1948 la iniИ›iativa Statelor Unite. ГЋn 1947, secretarul de stat de atunci al Statelor Unite, George Marshall, a cerut И›Дѓrilor europene sДѓ Г®И™i reuneascДѓ eforturile pentru a-И™i reconstrui economiile И™i a promis sprijinul И›Дѓrii sale.
Uniunea EuropeanДѓ, garant al pДѓcii Motorul cel mai puternic al unificДѓrii Europei Г®l constituie dorinИ›a de pace (a se vedea articolul 3 din TUE). ГЋn secolul trecut, douДѓ rДѓzboaie mondiale au izbucnit Г®n Europa Г®ntre И›Дѓri care astДѓzi sunt state membre ale Uniunii Europene. De aceea, o politicДѓ pentru Europa Г®nseamnДѓ Г®n acelaИ™i timp o politicДѓ pentru pace. Crearea UE a reprezentat elementul central pentru o ordine europeanДѓ de pace, care face imposibil un rДѓzboi Г®ntre statele sale membre.
Cum să urmăriți meciul de optimi ai Cupei Mondiale 2022
Student Consulting | Bucharest - Facebook