(Βλέπω τηλεόραση@) Πολωνία εναντίον Αργεντινή ζωντανή
Όπως και με τη μαζική εξέγερση των Ηνωμένων Ιρλανδών το 1798, που προσπάθησε να μιμηθεί την Αμερικανική Επανάσταση και την Εξέγερση του Ρόμπερτ Έμμετ το 1803, οι Νέοι Ιρλανδοί εμπνεύστηκαν από το ρεπουμπλικανισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και (σε μικρότερο βαθμό) στην Ευρώπη. Άλλα ευρωπαϊκά κράτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Στην Ελλάδα υπήρξαν λαϊκά κινήματα εμπνευσμένα από τα Ευρωπαϊκά, όπως η εξέγερση και κατάληψη της Καλαμάτας από επαναστάτες υπό την ηγεσία του Γεωργίου Περρωτή. Η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ρωσική Αυτοκρατορία (συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Φινλανδίας) και η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν αντιμετώπισαν μεγάλες εθνικές επαναστάσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η Νορβηγία επίσης επηρεάστηκε ελάχιστα. Η Σερβία, αν και τυπικά δεν επηρεάστηκε από την εξέγερση καθώς ανήκε στο Οθωμανικό κράτος, υποστήριξε ενεργά τους Σέρβους επαναστάτες στην Αυτοκρατορία των Αψβούργων[36]. Η σχετική σταθερότητα στη Ρωσία αποδόθηκε στην αδυναμία των επαναστατικών ομάδων να επικοινωνούν μεταξύ τους.
Λιμόζ- U18: «Κοκκίνισε» η αναμέτρηση Γαλλία-Πολωνία
Σε όλο αυτό το ταξίδι όμως, τόσο η Ισπανία όσο και η Γαλλία έδειξαν χαρακτήρα και θα διεκδικήσουν την κορυφή της Ευρώπης. Λίγες ώρες νωρίτερα, η οικοδέσποινα Γερμανία θα αντιμετωπίσει την Πολωνία (18:15, ΕΡΤ3 και LIVE από το SPORT24) στον μικρό τελικό, διεκδικώντας το χάλκινο μετάλλιο. Ακολουθήστε το News247.
Το εθνικό-φιλελεύθερο κίνημα θέλησε να καταργήσει τον απολυταρχισμό, αλλά να διατηρήσει ένα έντονα συγκεντρωτικό κράτος. Ο βασιλιάς αποδέχτηκε ένα νέο σύνταγμα, συμφωνώντας να μοιραστεί την εξουσία με ένα κοινοβούλιο δύο σωμάτων που ονομαζόταν Rigsdagen. Λέγεται ότι οι πρώτες λέξεις του Δανού βασιλιά, αφού με την υπογραφή του απεμπόλησε την απόλυτη εξουσία του, ήταν "ωραία ήταν, τώρα μπορώ να κοιμάμαι τα πρωινά"[27]. Αν και οι αξιωματικοί του στρατού ήταν δυσαρεστημένοι, δέχτηκαν τη νέα ρύθμιση, που, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν ανατράπηκε από τους αντιδραστικούς[26]. Το φιλελεύθερο σύνταγμα δεν επεκτάθηκε στο Σλέσβιχ, αφήνοντας ανεπίλυτο το ζήτημα του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Σλέσβιχ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Το Σλέσβιχ, μια περιφέρεια που περιλάμβανε και Δανούς και Γερμανούς, ανήκε στη Δανική μοναρχία, αλλά παρέμενε δουκάτο χωριστό από το Βασίλειο της Δανίας.
Επαναστάσεις του 1848 - Βικιπαίδεια
Παραδουνάβιες Ηγεμονίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Μια Ρουμανική φιλελεύθερη και εθνική εξέγερση άρχισε τον Ιούνιο στο πριγκιπάτο της Βλαχίας. Σε στενή σχέση με την ανεπιτυχή εξέγερση στη Μολδαβία του 1848, προσπάθησε να ανατρέψει τη διοίκηση που επέβαλαν οι αρχές της Ρωσικής Αυτοκρατορίας στο πλαίσιο του καθεστώτος του Regulamentul Organic (Οργανικού Κανονισμού) και, μέσω πολλών ηγετών της, απαίτησε την κατάργηση των προνομίων των βογιάρων. Με επικεφαλής μια ομάδα νέων διανοουμένων και αξιωματικών των στρατιωτικών δυνάμεων της Βλαχίας, κατάφερε να ανατρέψει τον κυβερνήτη Πρίγκιπα Γκεόργκε Μπιμπέσκου, τον οποίο αντικατέστησε με προσωρινή κυβέρνηση και αντιβασιλεία, και να περάσει μια σειρά σημαντικές φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, που πρωτοανακοινώθηκαν στη Διακήρυξη του Ισλαζ.
[τηλεόραση@] Αργεντινή Αυστραλία μετάδοση 2022 3
Ο Καρλ Μαρξ και ο Φρίντριχ Ένγκελς, που εργάζονταν στις Βρυξέλλες, είχαν γράψει το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος (που δημοσιεύθηκε στα Γερμανικά στο Λονδίνο στις 21 Φεβρουαρίου 1848) κατόπιν αιτήματος της Κομμουνιστικής Ένωσης (μιας οργάνωσης που αποτελείτο κυρίως από Γερμανούς εργάτες). Μετά την εξέγερση του Μαρτίου στο Βερολίνο, άρχισαν αναταραχή στη Γερμανία. Εξέδωσαν τα «Αιτήματα του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Γερμανία» από το Παρίσι το Μάρτιο[6]. Το φυλλάδιο υποστήριζε την ενοποίηση της Γερμανίας, την καθολική ψηφοφορία, την κατάργηση των φεουδαρχικών θεσμών και στόχους παρόμοιους με εκείνους της μεσαίας τάξης.
Ενώ δεν σημειώθηκαν σημαντικές πολιτικές εξεγέρσεις στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ως τέτοιες, πολιτικές αναταραχές σημειώθηκαν σε μερικά από τα υποτελή της κράτη. Στη Σερβία καταργήθηκε η φεουδαρχία, ενώ η ισχύς του Σέρβου πρίγκιπα είχε μειωθεί με το Τουρκικό Σύνταγμα της Σερβίας το 1838. Αγγλόφωνες χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Συνάντηση Χαρτιστών στο Κένσιγκτον, 10 Απριλίου 1848 Στη Βρετανία η μεσαία τάξη είχε ησυχάσει από τη γενική χειραφέτηση με το Μεταρρυθμιστικό Νόμο του 1832. Οι εν συνεχεία διαμαρτυρίες, η βία και τα αιτήματα του κινήματος των Χαρτιστών κορυφώθηκαν με την ειρηνική αναφορά τους στο Κοινοβούλιο το 1848. Η κατάργηση το 1846 των προστατευτικών γεωργικών δασμών - που ονομάζονταν «νόμοι για το καλαμπόκι» - είχαν εξαλείψει το όποιο θάρρος των προλετάριων[37]. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο κύριος αντίκτυπος των επαναστάσεων και της αποτυχίας τους ήταν η σημαντικά αυξημένη μετανάστευση, ειδικά από τη Γερμανία.
Ο ρόλος των ιδεών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Παρά τις έντονες και συχνά βίαιες προσπάθειες των κατεστημένων και αντιδραστικών δυνάμεων να τις καταπνίξουν, οι δημοκρατικές ιδέες κέρδισαν τη λαϊκή αποδοχή: δημοκρατία, φιλελευθερισμός, εθνικισμός και σοσιαλισμός[20]. Απαιτούσαν σύνταγμα, ελευθερία του τύπου, ελευθερία έκφρασης και άλλα δημοκρατικά δικαιώματα, τη δημιουργία πολιτικής πολιτοφυλακής, την απελευθέρωση των αγροτών, τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, την κατάργηση των δασμολογικών φραγμών και την κατάργηση των μοναρχκών δομών εξουσίας υπέρ της εγκαθίδρυσης δημοκρατικών κρατών, ή τουλάχιστον τον περιορισμό της δύναμης του μονάρχη με τη μορφή συνταγματικών μοναρχιών.
Εγινε στις 29 Ιουλίου 1848 στο χωριό Μπαλίγκαρι, του Νότιου Τιπερέρι. Αφού κυνηγήθηκε από μια δύναμη Νεαρών Ιρλανδών και των υποστηρικτών τους, μια ένοπλη μονάδα της Ιρλανδικής Αστυνομίας περίπου 50 ανδρών εισέβαλε σε ένα σπίτι και κράτησε ως όμηρους τους ενοίκους του. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών επί αρκετές ώρες, αλλά οι αντάρτες διέφυγαν όταν έφτασε μια μεγάλη ομάδα ενισχύσεων της Αστυνομίας. Ονομάζεται ενίοτε Επανάσταση του Λιμού (γιατίέλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Ιρλανδικού Λιμού) ή Μάχη του Μπαλίγκαρι.
Στο Βασίλειο της Πολωνίας και στο Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας, έγιναν εξεγέρσεις το 1830-31 (Εξέγερση του Νοεμβρίου) και το 1846 (Εξέγερση της Κρακοβίας, αξιοσημείωτη για την καταστολή της από την αντεπαναστατική σφαγή της Γαλικίας). Μια τελευταία εξέγερση πραγματοποιήθηκε το 1863-65 (Εξέγερση του Ιανουαρίου), αλλά καμμία το 1848. Η Πορτογαλία δεν επηρεάστηκε το 1848, αν και είχε περάσει από εμφύλιους πολέμους (Φιλελεύθεροι Πόλεμοι)τα προηγούμενα χρόνια. Στην Ολλανδία δεν προέκυψαν μεγάλες ταραχές επειδή ο βασιλιάς Γουλιέλμος Β΄ αποφάσισε να αλλάξει το ολλανδικό σύνταγμα με εκλογική μεταρρύθμιση και να μειώσει δραστικά την εξουσία της μοναρχίας.
Η αντιπολίτευση των Τόρυς και του Καναδικού Τάγματος της Οράγγης στην ιδρυθείσα κυβέρνηση ηγήθηκε ταραχών, που προκάλεσε ο "Νόμος για τις Απώλειες των Εξεγέρσεω" το 1849. Κατάφεραν να κάψουν τα Κτίρια του Κοινοβουλίου στο Μόντρεαλ, αλλά, σε αντίθεση με τους αντεπαναστάτες ομολόγους τους στην Ευρώπη, τελικά απέτυχαν. Νότια Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Στην Ισπανική Λατινική Αμερική, η Επανάσταση του 1848 εμφανίστηκε στη Νέα Γρανάδα, όπου Κολομβιανοί φοιτητές, φιλελεύθεροι και διανοούμενοι απαίτησαν την εκλογή του Στρατηγού Χοσέ Χιλάριο Λόπεζ. Αυτός ανέλαβε την εξουσία το 1849 και ξεκίνησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, καταργώντας τη δουλεία και τη θανατική ποινή και παρέχοντας ελευθερία τύπου και θρησκείας.
Αυτό, με τη σειρά του, τροφοδότησε το αντιμεταναστευτικό, ξενοφοβικό κίνημα "Know Nothing" τα χρόνια που προηγήθηκαν του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου. Το "Know Nothing" αντιτάχθηκε στη μετανάστευση Καθολικών, ιδιαίτερα Γερμανών και Ιρλανδών και θεώρησε τον Πάπα Πίο Θ΄ υπεύθυνο για την αποτυχία των επαναστάσεων του 1848. Το 1848 στον Καναδά ιδρύθηκαν κυβερνήσεις στη Νέα Σκωτία και στον Ανω και Κάτω Καναδά, οι πρώτες τέτοιες κυβερνήσεις στη Βρετανική Αυτοκρατορία εκτός της ίδιας της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Τζον Ράλστον Σάουλ έχει υποστηρίξει ότι η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τις επαναστάσεις στην Ευρώπη, αλλά περιέγραψε την καναδική προσέγγιση στο επαναστατικό έτος 1848 ως "παίρνοντας το δρόμο τους... έξω από το σύστημα ελέγχου της αυτοκρατορίας και σε ένα νέο δημοκρατικό μοντέλο", ένα σταθερό δημοκρατικό σύστημα που έχει διαρκέσει μέχρι σήμερα[38].
Eurobasket 2022: Ώρα τελικού για Ισπανία-Γαλλία, διεκδικούν
Εθνική μπάσκετ Γαλλίας | ANT1 NEWS
[Ζωντανά HD##] Πολωνία εναντίον Σαουδική Αραβία ζωντανή
Πολωνία - Γαλλία και Γερμανία - Ισπανία μάχονται για την πρόκριση στον τελικό του EuroBasketEUROBASKET 2022 FIBA Το EuroBasket 2022 συνεχίζεται σήμερα (16/9) με την ημιτελική φάση, με την Πολωνία να αντιμετωπίζει την Γαλλία (18:15, ΕΡΤ3 και LIVE από το SPORT24) και την Γερμανία την Ισπανία (21:30, ΕΡΤ3 και LIVE από το SPORT24).
Εκείνο το πρωί τα αιτήματα διαβάστηκαν δυνατά μαζί με την ποίηση του Σάντορ Πέτοφι με τα απλά λόγια "Ορκιζόμαστε στο Θεό των Ούγγρων, ορκιζόμαστε ότι δεν θα είμαστε πλέον σκλάβοι"[29]. Ο Λάγιος Κόσουτ και μερικοί άλλοι φιλελεύθεροι ευγενείς, που αποτελούσαν τη Δίαιτα έκαναν έκκληση στην αυλή των Αψβούργων με αιτήματα για αντιπροσωπευτική κυβέρνηση και πολιτικές ελευθερίες[30]. Αυτά τα γεγονότα προκάλεσαν την παραίτηση του Αυστριακού πρίγκιπα και υπουργού εξωτερικών Κλέμενς φον Μέττερνιχ.
Παρόλο που η Ουγγαρία τήρησε μια εθνικά ενιαία στάση για την ελευθερία της, ορισμένες μειονότητες του Βασιλείου της Ουγγαρίας, συμπεριλαμβανομένων των Σέρβων της Βοϊβοντίνα, των Ρουμάνων της Τρανσυλβανίας και ορισμένων Σλοβάκων της Άνω Ουγγαρίας, υποστήριξαν τον Αυτοκράτορα των Αψβούργων και πολέμησαν εναντίον του Ουγγρικού Επαναστατικού Στρατού.
Η προκύπτουσα αναταραχή στην Κολομβία διήρκεσε τέσσερις δεκαετίες. Από το 1851 έως το 1885 η χώρα υπέφερε από τέσσερις γενικούς εμφύλιους πολέμους και 50 τοπικές επαναστάσεις. Στη Χιλή οι επαναστάσεις του 1848 ενέπνευσαν τη Χιλιανή Επανάσταση του 1851. [39](Χιλιανών φιλελευθέρων να ανατρέψουν τη συντηρητική κυβέρνηση και να καταργήσουν το αυταρχικό σύνταγμα του 1833).
Τα αιτήματα της Δίαιτας έγιναν δεκτά στις 18 Μαρτίου από τον Αυτοκράτορα Φερδινάνδο. Αν και η Ουγγαρία θα παρέμενε τμήμα της Αυτοκρατορίας μέσω προσωπικής ένωσης με τον αυτοκράτορα, θα δημιουργείτο μια συνταγματική κυβέρνηση. Στη συνέχεια Δίαιτα πέρασε τους νόμους του Απριλίου που καθιέρωσαν την ισότητα ενώπιον του νόμου, νομοθετικό σώμα, κληρονομική συνταγματική μοναρχία και τον τερματισμό της μεταβίβασης και των περιορισμών της χρήσης γης[30]. Η επανάσταση εξελίχθηκε σε πόλεμο για ανεξαρτησία από την Αυστριακή Αυτοκρατορία όταν ο Γιόζιπ Γέλατσιτς, ο Μπαν της Κροατίας, πέρασε τα σύνορα για να αποκαταστήσει τον έλεγχο των Αψβούργων[31]. Η νέα κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Λάγιος Κόσουτ, αρχικά σημείωσε επιτυχίες ενάντια στις δυνάμεις των Αψβούργων.
((LIVE SPORT-)) Γαλλία εναντίον Αυστραλία μετάδοση 22
Τα ματς της Κυριακής - Τι δείχνει η τηλεόραση